2012. október 11., csütörtök 01:06

Levellers (UK) Static on the Airwaves lemezbemutató

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A brit folk-punk hullám máig vezető együttese, a Levellers a nyolcvanas évek végén, a Thatcher-korszak csúcsán robbant be a köztudatba, és a korszellemet telibe találva egy egész nemzedékidentitását és véleményét képviselte a hatalommal szemben. A hatalmas siker kulcsa a szókimondószövegekben rejlik, amelyek erőteljes, sodró zenével párosulnak. A Levellers játszott már aGlastonbury fesztivál nagyszínpadán és kis pubokban lelkes rajongóknak, miközben sohasemveszített abból, ami: az energiától duzzadó koncertek, kiváló szövegek és a tudatosság, hogy mit miértcsinálnak, mi ellenében, s mi mellett foglalnak állást.

 

A nevét az angol polgári forradalom radikális "egyenlősítőiről" választó Levellers története anyolcvanas évek végén kezdődött, amikor két állástalan zenész, Mark Chadwick és JeremyCunningham öszetalálkozott egy brightoni kocsma bárpultjánál. A későbbi zenekar magja párhónapon belül kialakult, bár többen nehezen viselték a zenekar nevéhez méltó "egyenlősítő eszméket"(például azt, hogy a koncertbevételeket közös kalapba tették, és abból minden tag egyenlően kapottszigorúan megszabott napidíjat saját megélhetésére). A Levellers dinamikus, punkon edzett, de keltaés angolszász népzenei elemeket is magába olvasztó kocsmarockja hamar népszerű lett Brightonkörnyékén, és a második lemez, az azóta is folkpunk-etalonként emlegetett Levelling the Land (rajta aposzthippi-himnusszá vált One Way című slágerrel) totális sikert hozott a zenekarnak.

 

Bár a kilencvenes évek első fele, a siker alaposan megterhelte a zenekart, 1994-re rendeződött ahelyzet: a Levellers fellépése a Glastonbury fesztiválon minden idők egyik legnagyobb sikerét hoztaa fesztivál és az együttes számára. A kommunisztikus pénzügyi rend is meghozta a gyümölcsét:a Levellers megvásárolt egy brightoni gyártelepet, a Metwayt, ahol nagyszabású kulturális-zeneikomplexumot rendezett be, stúdióval, próbatermekkel, bárral, klubhelyiséggel. A Metway azóta is abrightoni független kultúra központja, számtalan zenekart segített karrierhez.

 

A Levellers azon kevés zenekar közé tartozik, amiket nem korrumpált a siker. Az elmúlt húsz évalatt több, mint egymillió lemezt adtak el, több, mint három millió ember előtt játszottak, és tizennégydaluk került fel a harmincas angol toplistára. A tagok ezt a punkzenekarhoz képest elképesztősikert saját függetlenségük megőrzésére használták. Saját stúdió, saját kiadó, Beautiful Days névensaját alapítású fesztivál: erejük, energiájuk változatlan, és nagyon kevesen tettek annyit a rockfüggetlenségéért, eredeti, lázadó szellemének megőrzéséért mint a Levellers tagjai.

 

Remekül példázza ezt a legfrissebb album, a Static on the Airwaves, aminek már címadásais sokatmondó. A lemezről kimásolt első kislemezdalt, a We Are All Gunment a tagok úgyjellemzik, „mintha a Kinks és Bob Dylan találkozna a Subhumansszel” - és közben a legszebbLevellers-hagyományokat követi. Politikus, punkos, folkos, himnikus és slágeres: ez az új, az A38-onis bemutatásra kerülő Levellers-lemez, minden adott tehát egy újabb felejthetetlen koncerthez.

 

A zenekar tagjaiMark Chadwick: ének, gitárJeremy Cunningham: basszusgitárSimon Friend: gitárMatt Savage: billentyűsökJon Sevink: hegedűStephen Boakes: digeridooCharlie Heater: dob

 

LemezekWeapon Called the World, 1990Levelling the Land, 1991See Nothing, Hear Nothing, Do Something, 1993Levellers, 1993Zeitgeist, 1995Mouth to Mouth, 1997Hello Pig, 2000Green Blade Rising, 2003Truth & Lies, 2005Letters from the Underground, 2008Static on the Airwaves, 2012

 

www.levellers.co.uk

 

Az előzenekar, a klasszikus ír kocsmazenét játszó Finnegan's Wake nevét (James Joyce híresregényének címével egyetemeben) a whiskeytől feltámadó jómunkásemberről szóló ballada utánnyerte. Ez nagyjából pontosan le is írja az együttes által teremtett hangulatot: csak úgy röpködneka heves reelek és feszes jigek, teljesen akusztikusan, hatalmas lendülettel és lelkesedéssel, igazipubhangulatot teremtve.

 

A zenekar tagjaiVida Írisz Minami: ének, ír furulyaCsemiczky János: gitárKoller Dániel: mandolinVarga Márton: basszusgitárPhilipp György: hegedű, furulya, ének

 

A koncert támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.