2013. január 01., kedd 18:07

Mennyből az angyal…azaz Pokol a mennyből

Írta: KA
Értékelés:
(4 szavazat)

- Koncertbeszámoló a 2012-es budapesti évzáró Tankcsapda koncertről –

 

A hagyományokhoz hűen a Tankcsapda idén is az év egyik legnagyobb bulijával „ajándékozta” meg a rajongóit. Karácsony előtt két nappal Lukácsék nem épp családias hangulatú klubkoncertre készültek, egyenesen az Arénát vették ostrom alá – mondanom sem kell, hogy nem sikertelenül: a hatalmas teret megtöltötték a rockerek, és persze a „pokol a mennyből”…

 

Nem is meglepő a helyszínválasztás, ha azt nézzük, hogy duplán volt mit ünnepelni a zenekarnak és a közönségnek egyaránt. Egyik részről - mint minden évben az évzáró bulikon - most is az egész elmúlt évet, a rengeteg sikeres koncertet, na meg persze a karácsonyt. Másik részről pedig egy „születésnapot”; az időzítésnek köszönhetően ugyanis a második album – A Legjobb Méreg – megjelenésének kerek 20. évfordulója volt december 22-én, pont a koncert napján.

Egy album születésnapját meg mi mással is lehetne méltóbban megülni, mint azzal, hogy a két és fél órás koncert alatt elhangzik róla az összes szám. Így újra élőben tombolhattunk a Legjobb méreg-től kezdve a Gyűrd össze a lepedőt!-ön át a Fordul fel!-ig az összes – húsz év távlatából most már biztosan mondhatjuk, hogy - klasszikusra az albumról.

Kétségtelenül kiváló alkalom az ilyen évfordulóra tett koncert némi nosztalgiázásra: ebben sem volt hát hiány. Nagy meglepetésre ugyanis a Tankcsapda – tőlük szokatlan módon – vendégeket fogadott a színpadon. Lukács Laci egyik szám után gitárt akasztott a nyakába a basszer helyett, és ezzel együtt fel is konferálta helyettes basszusgitárosként az album rögzítésének korszakát megidézve Labit, azaz Tóth-Laboncz Attilát, a zenekar alapító basszusgitárosát, aki néhány szám erejéig újra elfoglalta régi helyét a színpadon. Fantasztikus volt, hogy srácok ennyi év után is milyen összhangban és milyen lendülettel, lelkesedéssel és örömmel tudnak együtt zenélni ennyi év után is.

 

Mielőtt bárki is megijedne: a születésnapos album dalai nem tették ki az egész tracklist-et. Bőven elfértek még ott a legnagyobb és szinte kihagyhatatlan slágerek is: a Be vagyok rúgva, Ez az a ház, szegény kicsi Johhny a mocsokban, na meg persze az a bizonyos Mennyországos szám is…

 

A sorból természetesen nem maradhattak ki a nemrég megjelent – Rockmafia Debrecen – album számai sem. Igaz, ezek közül csak pár hangzott el, de hát azt előre tudtuk, hogy ez nem egy lemezbemutató koncert lesz, így nem is arra készülünk, hogy az új nótákon lesz a hangsúly. Ennek ellenére a TCS-tagok a Számolj vissza-hoz is fogadtak vendéget a színpadon: eljött ugyanis Peter D. Maniak (Mányák Péter), a debreceni illetőségű Angerseed zenekar énekese, egyben az új album egyik közreműködője, hogy a számban hallható hörgést a koncerten élőben se Lukácsnak kelljen produkálnia; és hogy egyben bizonyítsa nekünk, hogy nem csalás nem ámítás: ezek a hangok valóban belőle jönnek ki. Bemutatkozása talán annak is köszönhető, hogy a hírek szerint 2013-ban több koncerten is vendégzenekarként fog szerepelni az Angerseed.

 

Vendégeken kívül látványelemekben sem volt hiány. A megszámlálhatatlan mennyiségű fénytechnikai bravúron túl egy igazi kuriózummal is készültek a Tankok: azon kívül, hogy a dobok egész koncert alatt le-föl lifteztek a ’Fordulj fel!’ alatt Fejes Tomit és egész dobszerkóját egy speciális emelőszerkezettel szó szerint fejre fordították a levegőben. Persze a zene egy pillanatra sem állt meg, és Tomi az erre kitalált dobszékébe kötözve – nem mondom, hogy minden erőfeszítés nélkül – de azért végigcsinálta az akrobatamutatványt.

 

Meglepetésekben tehát nem szűkölködtünk, sem helyszínt, hang-, fény-, vagy egyéb színpadtechnikai effekteket illetően. Nem csak, hogy azt kaptuk, amire vártunk: annál még többet is: egy monumentális, megismételhetetlen, és iszonyatos jó hangulatban eltelt, igazán energikus, hamisítatlan Tankcsapda koncertet. Hogy a sok újdonság – gondolok itt a koncerten szereplő vendégekre, a különös effektekre koncert közben, illetve a Rockmafia számaiba beépített, a Tankcsapdától nem megszokott új elemekre: a füttyre, a zongorára, a hörgésre – Sidi érkezésének köszönhető-e, tehát, hogy ő hozta-e magával az újabb fiatalos lendületet a zenekarba; vagy pedig a TCS csak halad tovább azon az úton, amin eddig is, tagcseréktől és minden mástól függetlenül, azt nem tudom megmondani. Talán egy interjú során lesz alkalmunk megkérdezni ezt is a Tankoktól...

 

1 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozás Bécike 2013. január 08., kedd 19:34 Írta: Bécike

    Ha-ha-ha, még hogy Sidi hozta ezeket a dolgokat. Na neee. Ő csak egy bérgitáros, aki havi fixért eljátsza Lukács dalait. Egyébként arról miért nem ír a szerző, hogy volt még 2 másik zenekar is ezen a koncerten, illetve, hogy alig harmad ház volt az arénában.... Csak hogy korrekt legyen.

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.