2013. március 05., kedd 00:00

Beatrice: 35. születésnapi koncert sztárvendégekkel!

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

    A Beatrice lányzenekarként indult és már jóval 1978 előtt létezett. Menet közben csatlakoztam, aztán 35 évvel ezelőtt kezdődött a babos kendős, punkos időszak" - idézte fel Nagy Feró a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.


    A népszerű együttes életében immár hagyomány, hogy ötévente jubileumi koncertet tart; a 30. születésnapi fellépés 2008-ban szintén a Petőfi Csarnokban volt. Azóta változott a Beatrice összetétele, Nagy Feró (ének, szövegek) és a csapatban 18 éve játszó Laczik Ferenc (basszusgitár) mellett jelenleg Magasvári Viktor gitározik, a frontember fia, Nagy Hunor Attila pedig dobol.


    Nagy Feró az MTI kérdésére beszámolt arról, hogy a 35 évvel ezelőtti Rice-felállásból rajta kívül Gidófalvy Attila billentyűs (Karthago, Lord) is fellép a március 16-i koncerten, Lugosi László gitáros, Miklóska Lajos basszusgitáros és Donászy Tibor dobos azonban "különböző okokból" nem. Ott lesz ugyanakkor a három és fél évtized során az együttesben szerepelt zenészek közül Zselencz László (basszusgitár) és Pálmai Zoltán (dob).


    Szintén fellép a Bikini két tagja, D. Nagy Lajos énekes és Németh Alajos (Lojzi) basszusgitáros, így nagy valószínűséggel elhangzik a koncerten a Mielőtt elmegyek című Bikini-dal, amelynek Nagy Feró írta a szövegét, és talán egy-két olyan szám is, amely Nagy Feró és Lojzi egykori közös zenekara, a nyolcvanas évek első felében két lemezt is készített ős-Bikini idején készült.


    Természetesen eljátsszák a régi alapdalokat - Jerikó, Térden állva, Katicabogárka - és a későbbi sikereket - Azok a boldog szép napok, Nyolc óra munka -, Benkő László billentyűssel pedig a tervek szerint közösen előadják az Omega két klasszikus számát, a Petróleumlámpát és a Tízezer lépést.


    "A Beatricét a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján többször be- és kitiltották, 1980-ban az Omega ennek ellenére kiállt mellettünk és gyakorlatilag az Országos Rendező Iroda megzsarolásával turnéra indult velünk, amiért a mai napig hálás vagyok Benkő Laciéknak. Amúgy a hatvanas években lejártam az Omega-klubba, még mindig őrzöm a tagsági igazolványom" - mondta Nagy Feró az MTI-nek.


    A Beatrice akkori felállásának Erdős Péter, a hanglemezgyár vezetője döntése alapján nem lehetett lemeze, egyedül az 1980-as kisstadionbeli Beatrice-LGT-Omega koncert jelenhetett meg. Az első - rögtön dupla - stúdióanyag az újraindulás után, 1988-ban kiadott '78-88 című anyag volt. Nagy Feró és a Beatrice ma is aktívan koncertező zenekar, a legutóbbi stúdióalbum 2011-ben jelent meg Vidámság és rock & roll címmel.

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.