2013. március 19., kedd 15:16

Depeche Mode – Delta Machine

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Old „New Wave”

A Depeche Mode elmondhatja magáról, hogy szinte ő az egyetlen zenekar, aki nemhogy túlélte a new wave mozgalmat, de sikere a mai napig töretlen. Az 1980-ban alakult zenekar Speak and Spell című albumával ’81-ben teljesen átírta a rock-tól zajos ’80-as évek szabályait. Elindult az elektronikus (akkor még szintipop) zene térhódítása.

 

Elmondható, hogy minden albumuk egy külön korszak egy külön világ volt a zenekar életében.  Persze napjainkra zenéjük is sokat változott, hiszen Martin Gore több dalban gitárt ragad és a dalszerzésben Dave Gahan is egyre nagyobb szerepet vállal.  De napjaink elektronikus zenei palettáján vajon van-e még esélye a Depeche Mode-nak? A március 25.-én megjelenő Delta Machine-t még megjelenés előtt volt szerencsénk meghallgatni itt a Rocker.hu-nál. Szóval nézzük meg a fenti kérdésre a választ.

 

A szerencsétlen 13-as…

…itt semmit sem jelent, hiszen a Depeche Mode új albuma kiváló lett. Az egész albumról süt, hogy nem a többi elektronikus zenei előadóhoz mért zenéről van itt szó, hanem sokkal többről. A ma már trióként működő zenekar továbbra is halad az általuk kijelölt úton. Rengeteg „old school” szinti effekt, oszcillálás, csörömpölés eszméletlenül monumentális hangszerelés. Jöhetnek itt divatirányzatok meg Skrillexek, Dave Gahanék továbbra is tökéletesen hozzák azt az utánozhatatlan Depeche Mode hangulatot, amit kivétel nélkül minden lemezen megkaptunk eddig.

 

Delta Machine

A Welcome To My World lassú, de a végére eposziba forduló felvezetése után következik az Angel. Szintén lassabb dal, amelyről ordít, hogy Dave Gahan keze munkája. A dalszöveg és annak a hallgató elé tétele lenyűgözően hatásos. Egyfajta agresszív hatáskeltés, amely szépen letisztul a dal végére. Ebből a hangulatból ugrunk át a már jól ismert Heaven-re.

 

 

Dave Gahan elképesztőt énekel! Érzelmes, megkapó az egész. A dal hangszerelése a modernebbek között van. Letisztult zongora megtámogatva egy kellemes gitárdallammal és egy-két disszonánsabb akkorddal. A Secret To The End-ben ismét brutál szintihangzást kapunk egy elképesztő refrénnel és abban nem kevés gitározással. A My Little Universe már kicsit fordít az eddigieken és hangzásában egy modernebb vonalat képvisel, de mindez vegyítve 8-bites effektekkel. A dal alapjában véve egy dallamot visz végig és azzal kíséri Dave énekét a vég pörgős lezárásáig.

 

 

 

Külön kiemelném személyes kedvencemet a Broken-t. A dal intrója elsőre felkelti az ember figyelmét. A feszült verzék után megkapjuk az egész album egyik legtökéletesebb énektémáját. A Child Inside-ban Martin lép a mikrofonhoz. A dal lassú lüktetése eufórikus állapotba löki hallgatóját. Ebből természetesen a következő szám jelenti a kiutat, amiben Dave visszatér. A Soft Touch/Raw Nerve egy tempósabb nóta űrbéli hangzással megspékelve.

 

A végére megkapjuk a búcsúdalunkat is. A Goodbye-ban egy bluesos gitárdallam vezet minket végig az album utolsó másodpercéig. A vég epikusra sikeredett Dave és Martin együtt üvöltve búcsúznak a több mint egy órás zenei utazás után.

 

Összegzés: Már megvettem a koncertjegyet!

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magyar Depeche Mode rajongók a kezdet kezdetétől a legfanatikusabbak között vannak. A zenekar is minden hazánkban adott koncertet a legjobb bulik között tart számon. Így ha turné van szerencsére mi nem szoktunk kimaradni. Május 21. Puskás Ferenc Stadion! Az én jegyem már megvan és kíváncsi vagyok, hogyan szólnak majd élőben a Delta Machine dalai.

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.