2014. május 26., hétfő 12:37

Ivan and the Parazol kitekintő

Írta: Farkas Viktor
Értékelés:
(0 szavazat)

Az Ivan and the Parazol-ra könnyedén mondhatjuk, hogy üdítő színfolt a magyar zenében. A ’60-as évek beat, rockzenéjét ilyen XXI.századi, modern módon leporolni nagyon kevesen tudták eddig. Nem hiszed? Olvass tovább…

 

Mama Dont You Recognize Ivan and The Parazol - 2012. Az első album.

 

 

Az első albumoknak sajátos varázsa van. A sokévnyi zenélés alatt gyűjtögetett dalok, riffek ilyenkor kiszabadulhatnak a fiók mélyéről és elkezdhetik szedni áldozataikat. Nem tett másképpen a Take My Hand című nóta is.

 

 

Dallamos témák és eszméletlen fejrázós refrén. (I Don’t Move My Feet…) Több nem is kell, talán egy hatásos, de ugyanakkor minimalista videoklip. A rock beat ’65 óta működik és most sem történt másképp. A zenekar ismertségre tett szert, rengeteget koncerteztek a debütáló album egyik dalával pedig színt vallanak. Eladták a lelküket az ördögnek… Nem! Nem a Hitmakers az, mert azt valami régi Rolling Stones bakeliten olvastam az mást jelenthet!

 

 

A Sellin’ My Soul szintén egy pörgősebb tétel a lemez dalai között, amely szintén mozgó formában is megtekinthető. Egy zenekarnyi ember koncertezik a klipben, bulizik, egy repülőtéren mászkálnak… ja hogy megjárták Amerikát is?!

Kész túl sok volt a jó zenéből, kiveszed, a lemezt a lejátszóból beülsz, pont most megy valami vicces magyar film a mozikban, csakhogy valahogy ismerős a zene megint. Ez sem véletlen!

 

Mode Bizarre – 2014

 

A bizarr jelző már felcsigázza az embert. Biztosan hagyták a rockzenét és valami minimal DJ-zés jön a második lemezen… hát nem!

 

A Let Go rögtön egy rock ’n’ roll show-ra invitálja hallgatóját. A következő nóta ismerős…biztosan hallottam valahol. Rákeresek a neten és a londoni (!!!) Balcony TV egyik kiemelkedő nézettségét elérő videó.

 

 

A lendületes rock lemez egy másik dala megint ismerős. Together. „Biztosan valami feldolgozás.”- gondoltam, amíg úgy döntöttem felnézek, a Sziget honlapjára megnézni mire ugrálhatunk idén és egy üdvözlő videóban visszaköszön a dal. Övék az idei Sziget himnusz is. Az pedig hab a tortán, hogy mint a két album a 2014-es Record Store Day alkalmából bakeliten is megjelent.

 

Összegzés: Zajos sikerek

 

Az Ivan and The Parazol rövid –alig pár- idő alatt végigkoncertezték az országot és a külföldet egyaránt. Lemezeik igazi csemegének számítanak a klasszikus rockzene kedvelőinek. Játszhattak a Deep Purple előtt most pedig harcba szállnak, hogy ugyanezt megtehessék az Artic Monkey-s előtt is a VOLT fesztiválon. Én a műfaj kedvelőjeként csak sok sikert kívánhatok és csöndben mormogom magamban, hogy Nagy-Szín-Pad!

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.