2014. augusztus 12., kedd 17:37

Sziget – Hétfő (1. nap)

Írta: Farkas Viktor
Értékelés:
(1 szavazat)

Kezdetét vette a 2014-es Sziget Fesztivál. Budapest és bátran mondhatjuk egész közép-kelet Európa kiemelkedő kulturális eseményéről beszélhetünk. Fontos kiemelni Európát, hiszen idén is ritka a magyar szó a hajógyári szigeten. Később erre még utalunk…

A fesztivál színvonala és hangulata tartja az előző évek színvonalát, itt-ott pedig próbál jobban teljesíteni. Rengeteg művészi installáció, múzeum negyed, magyar falu, ha kedvünk úgy tartja, egy-egy buli előtt megpihenhetünk egy hatalmas tojásban, felírhatjuk egy nagy falra képzeletbeli bakancslistánk egy tételét, lejárva a lábunkat megkereshetjük a Sziget beach-et vagy akár elvonulhatunk a világ elől a Senki Szigetére. Szóval tényleg van itt minden.

Mindenkit szokott érdekelni, hogy mi menyi a fesztiválon belül. Természetesen, mint minden évben arról tudunk mi is írni, hogy irtózatosan drága minden. Hamburgert 1300Ft-ért kaphatunk, de egy jó Hot Dog is 700-800Ft. Egy dobozos sör 870Ft, de kapni alkoholmenteset már 510Ft-ért és egy valamirevaló fröccs pedig 800-900Ft körül mozog. A külföldieket megkérdezve persze nevetve mesélik, hogy a német fesztiválokon ezek az árakat fel kell szoroznunk hárommal. Na, mindegy van, azért állítólag egy kocsma ahol van olcsó bor és készpénzt is elfogadnak és egy olyan hely is ahol a zsíros kenyér 200Ft-ba kerül….csak keresni kell!

Az első napon a koncertre vágyóknak nem volt különösebben nehéz dolguk, hová menjenek. A lényegesebb bulik, mind a nagyszínpadon kaptak helyet.

15:00 – Az Ivan And The Parazol lendületes koncertje indítja a fesztivált. Meglepően (vagy éppen nem) sok külföldi üvölti torokból a banda slágereit – különösen az idei fesztiválhimnuszt a Togethert! Iván külön köszönetét fejezi ki a közönségnek, hogy a tűző napsütés és a korai időpont ellenére jelentős tömeg látogatott a nagyszínpad elé.

16:00 – A Leningrad folkás-oroszos dalai kicsit furán hatnak a 60’- 70’-es évek rockzenéje után, de azért látható, hogy közép Európában vagyunk, hiszen a vad keleti életérzés átjárta a tömeget.

17:45 – The 1975 Az angol csapat slágeres pop-rock zenéje megtölti lányokkal a küzdőteret. Matt Healy szinte azonnal ledobja a pólót magáról, de azért kiemeli, hogy „nem rock sztárt alakít, a színpadon szimplán melege van”. Sláger slágert követ és a manchesteri zenekar sikeresnek könyveli el első magyarországi koncertjét!

19:30 – A Tankcsapda 25 éves jubileumi turnéja szerencsére a Szigetre is elért. Egy sejtésemtől vezérelve ezt a koncertet a hátulsó sorokból hallgattam végig és beigazolódott, amire gondoltam. Az előző koncertről ottmaradt fiatal külföldi lányok pánikszerű arckifejezéssel törtek ki a tömegből, amikor a debreceni zenekar belekezdett. De természetesen az üres helyekre azonnal Tankcsapdás pólós emberkék furakodtak be. A jubileumi dalcsokorra pedig senkinek nem lehetett panasza a nagyobb slágerek és a régebbi dalok kitűnően váltották egymást. Szintén jó volt látni, hogy Lukács Laci nem tanult be angol bekonfokat, hanem inkább élcelődött a külföldi tömegen. „Aki nem tudja a következő dalt, az kérdezze meg a mellette állót…feltéve, ha tud magyarul. Ja, Mennyország Tourist nem volt! L

21:30 – A tömeg duplájára növekszik és mindenki érzi, hogy itt valami nagy dolog fog készülni. A Blink 182 szintén első koncertjét adta hazánkban és jött, játszott, győzött. A fiatalos punk rock zene teljesen megmozgatta a fiatalos közönséget. Néhányan aggódva beszélgettek, hogy pár napja kikerült egy set-list amiről hiányzott az All The Small Things, de mindenki nagy örömére nem maradt ki a koncertből.

Hálátlan feladat, ami a 3 zenészre hárult, hiszen amint kigyúltak a fények, mindenki konstatálta, hogy megöregedtek a „srácok”. Mindezek ellenére a lendületes koncert nem vált önmaguk paródiájává még úgy sem, hogy a bandatagok gyerekei többször is kijöttek a színpadra megnézni, hogy „apa jól zúz-e?”. 

 

Farkas Viktor

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.