2016. október 12., szerda 15:57

Koncert etikett újdonsült koncertre járóknak

Írta: Farkas Viktor
Értékelés:
(5 szavazat)

Sajnos ez elmúlt 2-3 év koncert és fesztiválélményei arra késztettek, hogy pár gondolatot összeszedjek, ami a koncerten való viselkedést próbálná bemutatni. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a fiatalabb generáció számára sokat változott, a koncertre járás jelentősége és sokkal másabb viselkedéskultúra is. 5 pontban összeszedtem a nekem leginkább szemet szúró problémát…

 

1. Összetartozás

Régebben a koncertre járásnak a zenén kívül volt egy másik aspektusa is… közösségi élmény volt. Nem volt Facebook csoport, ahol a rajongók kibeszélhették, hogy tetszik-e az új album vagy éppen felháborodtak egy tagcserén szeretett zenekaruk legénységében. Ezáltal, amikor beléptünk a küzdőtérre valahogy az összegyűlt emberekre barátként tekintettünk, de legalábbis szimpatizáltunk velük, hiszen volt egy közös pont… ugyanazt a zenét szerettük. Ma a kiemelt álló és VIP szektorok világában kicsit, mindenki azt hiszi, hogyha megvásárol egy belépőt valamely koncertre, akkor egy 1x1m2-es kis kocka csak az ő területe és a privát szférájába lehetőleg ne hatoljon be senki. Rossz hírem van… ez nem így megy! Akik régebben (minimum 8-10 vagy még ennél is régebben) jártak koncerten ők a megmondhatói, hogy néha iszonyatos tömegnyomor volt egy-egy bulin. A mai jogszabályi változások már jóval inkább próbálják védeni a koncertre járókat. Zárt tér esetén meghatározott számú látogató juthat csak be egy bulira. Na most ha már az baj, hogy valaki hozzád ér, meglök kicsit akkor ez a szórakozási fajta sajnos nem neked való. 

(Forrás: Bubsta - Home of the Social Network)

2. Telefon

Sok előadó próbált küzdeni az okostelefonok ellen ennek a technológiai korszaknak az elején. Még olyan híreket is olvashattunk, hogy fejlesztenek olyan eszközöket, amiket a színpad tetejére felszerelve, majd eltorzítják a koncertfotók, videók képét. Még olyan fellépő ruhát is láttunk már, ami vaku hatására nagy mennyiségű fényt ver vissza és az előadó arcából semmi sem látszik csak egy fekete folt. Részemről, mint régebben koncertre járó ember az elején magam is ellene voltam a dolognak, de utána rájöttem, hogy 1-2 fotó vagy videó mindenkinek alanyi jogon járhat, hogy valamilyen „kézzel fogható” emléket haza lehessen vinni vagy megosztani a közösségi média valamely felületén, nehogy az ismerősök azt feltételezzék, hogy unalmas emberek vagyunk, akik csak otthon ülnek és egyedül a tv képernyőjének bámulása jelenti számunkra az egyetlen szórakozást. 

Na de kérem, ne essünk át a ló túloldalára! A koncertről senkinek sem kell több 100 fotó és egy hosszabb béna hangminőségű videó sem. Nem is beszélve arról, hogy az operatőri munka miatt kvázi lemaradjunk a koncert legszebb pillanatairól. Persze, amikor a kedvenc énekesed leugrik a színpadról és odalép a tömeghez, ahol éppen te is állsz. Vagy, amikor a banda logója megjelenik a kivetítőn, akkor persze csinálj gyorsan néhány képet, de nem fotózni mentél oda, ezt ne felejtsd el. Vannak profi szakemberek, akik megteszik ezt helyetted, ráadásul kicsivel komolyabb felszereléssel. És a másik ide kapcsolódó dolog… ha valaki meglöki a kezed, amikor éppen videózol, és te csúnyán nézel rá vagy éppen leteremted, akkor éppen te szegsz etikai szabályt, hiszen egy koncert nem fotószakkör!

(Forrás: GalaxyTopTen)

 

 

3. Pogó

Látom persze, hogy nem divat már ugrálni. (Pop koncerteken kifejezetten nem!) Olyat is láttam, hogy egy állójegyes szektorban én ugráltam meg előttem egy srác, aki 2 percenként megállt elővette a telefonját és viber-en ráírt a babysitter-re, hogy a kislánya jól van-e. Körülöttünk pedig szinte kézre tett emberek. Nem para… ki, hogy élvezi a bulit. De ha valaki esetleg a bulizás e módját választja, ne bántsd. Inkább csatlakozz hozzá. Ez igazából, mindig is így működött. Valaki elkezdte és utána csatlakoztak, hozzá a többiek. Ha te is elkezded tuti, hogy még 1-2 ember becsatlakozik… és így tovább. Természetesen figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne jobbra-ballra, előre-hátra történjen a dolog, hanem egy helyben. Így minimalizálhatjuk a lábsérülések, taposások számát.

(Forrás: AcaciaTreeTV)

 

4. Tolerancia

Nekem is volt már, hogy anyuka, apuka a kisfiukkal bevágtak elém, mert a lurkó „nem lát semmit”. Erre az apuka felveszi a nyakába és a gyerkőc ugyanannyit lát, mint 5-6 sorral hátrébb, ahol még nem is tűnne olyan bunkó dolognak az egész szituáció. Leállok velük veszekedni… dehogy is?! Arra elmenne vagy 10 perc a koncertből, amiért fizettem meg nagyon érdekel. 

Ugyanígy részeg csaj forgolódik előttem és leönt sörrel. Felpofozom? Dehogy is, hiszen nem csak a reggeli joghurtomban van kultúra. Elveszem-e a sörét és megiszom a maradékot? Hát sanszos, bár ha kinézetre olyan, hogy bejátszhat, egy kis szájfertőzés inkább hagyom! 

Az utolsó szituáció, ami talán a legjobban szemlélteti a dolgot. Mellettem áll egy olyan 20 év körüli csaj a húgával. Utolsó szám az adott banda legnagyobb slágere és két másik csaj bevág elénk, mert valószínűleg ezt az egy dalt ismerik és akarnak már ők is bulizni kicsit, ha eljöttek. A lány mellettem nehezményezi a műveletet és elkezd veszekedni, üvöltözni, miközben kb 5 cm-el kerültünk hátrább és minden ugyanannyira élvezhető. Az utolsó dal 3/4-ét végigveszekszi, közben még engem is orrba vág (nem kicsit!), de elüldözi a két leányzót. Marad 30 másodperce a legjobb dalból, ami aznap este elhangzott a bulin. Szerintetek megérte?

Vannak lökdösődések, elénk vágások és részegek ez minden koncert sajátja, sőt olyan is lesz, hogy valaki sört dob a tömegbe vagy saját testsúlyát nem mérlegelve (érted…mérlegelve! xD ) crowd surf-be kezd. Vannak persze kulturáltabb közönségek, de alapvetően ez mindenhol megjelenő probléma. El kell fogadni, bele kell törődni, hogy néha becsúszik 1-1 olyan szituáció, amiket fentebb már vázoltam. Csak a saját szórakozásunkból veszünk el azzal, ha leállunk személyeskedni. Maximum utána a parkolóban, de most egy több százas vagy ezres tömegben csak magunkkal és másokkal babrálunk ki.

(Forrás: rafaelcrespo)

 

5. Cigaretta

Én személy szerint nem dohányzom, senkit sem bíztatok erre tudván az egészségre káros hatásait, így sajnos nem láthatok bele egy dohányos agyába, hogy ő most mennyire érez vágyat, hogy rágyújtson. De, aki tudja magáról, hogy nem bírja ki kérem, hogy ne jöjjön be az első sorok valamelyikébe. Büdös, mindenkit zavar és előfordulhat, hogy kiégeti mások ruháját. Inkább a hátsó sorokban, de ha lehetséges kizárólag az erre kijelölt területen. 

És természetesen csak azzal a mondattal tudom zárni a cikket, ami régebben íratlan szabálya volt minden koncertnek és mindenki észben tartotta…

 

„Vigyázzunk egymásra!”

Farkas Viktor

Utoljára frissítve: 2016. október 12., szerda 16:31

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.