2016. december 13., kedd 12:50

Bring Me The Horizon – Live At The Royal Albert Hall

Írta: Farkas Viktor
Értékelés:
(1 szavazat)

Bring Me The Orchestra

A Bring Me The Horizon (továbbiakban: BMTH) talán a rock/metal színtér egyik legkísérletezőbb kedvű zenekara. Minden albumukkal újabb zenei területeket hódítanak meg. Ezzel egyre több rajongót gyűjtve maguk mellé, a kezdeti keményvonalas rajongókat pedig egyre inkább depresszió közeli állapotba juttatva. 

Mindamellett legújabb ötletük, hogy egy jótékonysági koncert keretében mutatják meg, hogy mi a tökéletes esszenciája ennek a kísérletező kedvnek és a zenekar jelenlegi munkásságának. Ráadásul ezzel támogatva a rákban szenvedő fiatal gyermekek kezelését. 

De mitől is különlegesebb ez a koncert mondjuk attól, amit nemrég a Sziget fesztiválon láthattak a rajongók. Az egész esemény különlegességét a remekül összeválogatott dalsorrend és az ezeket különleges hangulattal átvarázsoló nagyzenekari kiséret adja. Egy ilyen merész párosítás már a Metallica-nál is jól sült el, úgyhogy hallgassunk bele működik-e a fúzió a most december 2-án megjelent koncertanyagon.

 

Régi és új

A 15 dalt felvonultató koncertanyag megjelenése közösségi finanszírozásból lett megvalósítva. Öröm látni, hogy a digitális letöltés mellett bakeliten, cd-n és egyéb exkluzív formában pl, fotókönyvvel kiegészített 5 cd-t tartalmazó boxban és természetesen DVD, Blu-Ray formátumban is elérhető a különleges hangvételű koncert. Külön érdekesség, hogy 2016 decemberében Angliában a vinyl eladások első alkalommal lenyomták a digitális letöltést.  Ezzel bizonyítva, hogy mégis csak van igény a zene fizikai birtoklására!

A BMTH főként a legutóbbi album húzódalait válogatta csokorba a jótékonysági koncertre, amibe belecsempésztek a legutóbbi két albumról is egy-egy húzósabb tételt. Szóval azok a rajongók is, akik egy kis scream-et szeretnének, hegyezhetik a fülüket. Viszont sajnos el kell szomorítsam őket. Ez egy pop-rock koncert még mindig, ahogy a That’s The Spirit is egy (remek) pop-rock lemez volt. 

A nagyzenekar átíratok pedig eszméletlenül működnek. Talán egy kicsit jobban is mint a Metallica hasonló ilyen koncepciójú lemezén. A könnyedebb daloknak könnyedséget és atmoszférát biztosít a Parallax Orchestra. A keményebb dalok alatt pedig meggyőző feszültséget tudnak generálni a klasszikus hangszerek. 

A zenekarra sem lehet panasz. A lemezt hallgatva az volt az első gondolatom, hogy bárcsak a Szigeten szólt volna ilyen jól Oli Sykes és a banda. Az ének teljesen rendben van mindenhol és nincs annyira támogatva playback-el, mint a fesztiválos fellépések az elmúlt 1-2 évben. A régebbi dalokban pedig kapott a közönség egy-egy nosztalgikus hangulatú scream-et is. A gitársávok tökéletesre keverve. A dalok pedig remekül eljátszva. Olyan apró színezések, improvizációk teszik még különlegesebbé ezeket a tételeket, amiket ritkán hallani egy fesztiválos hangosítás alatt. 

Az egész produkciónak lelke van. Ez a dalok közti bekonfokban is jól kirajzolódik. De a zenekar összes tagján át az utolsó hegedűsig érezni, hogy a koncertben eszméletlen akarás és munka van. Az egészet pedig áthatja a jótékonykodás és a segíteni akarás pozitív érzete.

 

Összegzés: Különleges

A BMTH tényleg remek koncertet adott a Royal Alber Hall-ban egy remek célt szem előtt tartva: hogy segítsünk másokon. Az egész zenekar és a közönség ezen a lemezen egy nagy egység. Egy nagy segítő közösség és ez a kémia áthatja a koncert minden hangját. A nagyzenekar első hangjától a közönség közös énekén át a dob utolsó leütéséig. 

 

Farkas Viktor

Utoljára frissítve: 2016. december 13., kedd 13:00

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.