2017. június 06., kedd 11:12

Depeche Mode - [email protected] Aréna - 2017.05.22

Írta: Farkas Viktor
Értékelés:
(3 szavazat)

Szintipopper.hu

Magán a tényen, hogy a Rocker.hu felületén egy 80’-as évekbeli szintipop csapat koncertjéről adjunk beszámolót elsőre furának tűnhet. Azonban, ha megmondom, hogy ez a zenekar nem más, mint az idehaza óriási –és tegyük hozzá fanatikus- rajongótáborral rendelkező Depeche Mode akkor talán a legkeményebb szívű rocker is kattintásra vetemedik.

Érdekes tény, hogy az alapvetően popzenével operáló brit pop hármasfogat zenéjében mégis mennyire bekerült az évek alatt a rock életérzés. Nem hiába az a jó pár bőrdzsekis rajongó a közönség soraiban.

 

Global Spirit

A zenekar új albumával érkezett Budapestre, amiről annyit érdemes tudni, hogy egy minimál hangszereléssel hódító ízig-vérig DM lemez, ami most kicsit a hangszereket háttérbe szorítva a szövegvilágra támaszkodik. A szövegek terén pedig a hallgatóság legnagyobb meglepetésére most nem a vallás vagy a szerelem elméleti vagy a régebbi Mode lemezeken gyakran jelentkező gyakorlati megvalósítása a fő téma. Elég erős üzenet, hogy egy olyan zenekar, akik eddigi 37 éves pályafutásuk alatt sosem foglalkoztak erősebben a politikával az új lemezükön markáns társadalomkritikaként megkérdezik: Where’s the Revolution?

Természetesen az új turnéra az új lemez legerősebb dalait hozták magukkal. A Going Backwards kimért blues-os hangvétele kevés időt hagyott az ámult tömeg számára a színpadkép, a hatalmas ledfal vagy éppen a tagok megcsodálására, hiszen a hangulatos kivetítést kapó So Much Love ütemesebb dallamaira lehetett csápolni.

(Forrás: Youtube – Fovulik11)

A több mint két órás koncert természetesen a régebbi DM slágerek közül is felvonultatott olyan klasszikusokat, mint a World In My Eyes, In your Room, A Guestion of Lust, Stripped, Enjoy The Silence (aminél a háttérben kivetített állatok hadát a mai napig nem értettem, hogy függ össze magával a dallal) vagy a viszonylag ritkábban játszott Everything Counts, ami nem kis ovációt váltott ki a magyar rajongókból. Aki azt hinné, hogy ez a slágerárdat kitartott a koncert végéig az téved, hiszen a show 2/3-ánál járunk csak.

A magyar rajongók kreativitását dicséri, hogy egy olyan meglepetéssel készültek kedvenc zenekaruknak, amit még Dave Gahan is meglepődött, de annál őszintébb mosollyal fogadott. A Never Let Me Down egyik bridge-e alatt a közönség a minden DM koncerten esedékes integetést, amit a frontember vezényel le a kifutóról fehér kesztyűben hajtották végre. A csoda a lenti videón 4:00-tól nézhető meg.

(Forrás: Youtube - Suba Evelyn)

A hangos visszataps után pedig szintén közönségkedvencek következtek, mint a Walking In My Shoes, amit egy annyira hatásos klippel támogatott meg a zenekar, hogy az ember azon vette észre magát, hogy nem is bulizik, hanem a ledfalon lévő gitáros srác nővé történő átalakulásának hatásos képsorait nézi várva a történet végét.

Egy Dawid Bowie feldolgozás is színesítette a koncert lezárását, ami természetesen nem lehetett más, mint a zenekar egyik –talán- legnagyobb, de mindenesetre legismertebb- slágere a Personal Jesus, ami még utoljára megmozgatta a Grupama Aréna közönségét függetlenül attól, hogy ki milyen szektorba váltott jegyet.

(Forrás: Youtube – Daniel Rak)

 

Összegzés: Nem rock, de roll!

A DM koncertje kis híján már-már a tökéletesség határait súrolja. Remek látvánnyal megtámogatott színpad, teltház, sok éve fanatikus rajongók, akik még tudják, hogy nem a telefonnal kell szórakozni egy koncert közben, hanem előzékenyen a másikat nem zavarva bulizni egy hatalmasat. Valamint érezhető volt az az összhang, amit a több évtizede gyűlő slágerek és igényes dalok tömkelege teremtettek néhány zenész és közönségük között. Jó érzés, hogy sok nagyobb zenekarral ellentétben a Depeche Mode, minden turné alkalmával gondol a magyar rajongókra.

 

Farkas Viktor

Utoljára frissítve: 2017. június 06., kedd 11:33

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.