Nyomtatás
2017. augusztus 12., szombat 15:25

Sziget 1. nap

Írta: Farkas Vikor
Értékelés:
(2 szavazat)

Teljes üzem

A Sziget első napján, (ami persze már a harmadik) elmondhatjuk, hogy minden teljes üzemmel zakatol. Most érkezik a beköltözők utolsó nagyobb rohama és minden színpadon már javában zajlanak a különböző programok. Az első két nap (inkább a második) visszafogottságát, ha valamikor akkor ma kell helyrehozni, úgyhogy minden eddiginél nagyobb hévvel vetettem bele magam a fesztivál sűrűjébe.

A tipikus 4 órási banda

Azok számára, akik a Sziget mostani érájában jártak –esetleg- több évek keresztül a fesztiválon maguk is kicsit láthatják azokat a koncertszervezési elveket, melyek mentén csatasorba állítják a zenekarokat. A 16:00-os sávban általában a világzene kap helyet vagy valamely éppen nagyon fennforgó magyar zenekar. Ezen felül már lehet tudni melyek azok a zenekarok, akik jó viszonyt ápolnak a fesztivállal és kvázi „hazajárnak”. A Sziget 0. napi programtábláját, akár mi is összeállíthattuk volna…

A Mando Diao alapvetően az alternatív rockzene berkeiben alkot, azonban a Svéd életérzést nem lehet nem észrevenni. Az északi zene rezgése pedig valahogy mindig megtalálja az utat az európai közönséghez. A harmadik napja tartó hőség meg sem látszik a szép számban a nagyszínpad elé gyúlt közönségen, akik talán a matiné műsorsáv legnagyobb tombolását nyújtották a zenekar két legnagyobb slágere a Shake és a Good Times alatt. Riszpekt Mando Diao!

Azok az ismerős nevek…

A minden évben hatalmas sikernek örvendő zászló party után a Rudimental veszi bírtokba a színpadot és ekkor esik le, hogy honnan olyan ismerős nekem ez a név. Persze, hiszen valamelyik előző évi Szigeten kihagytam a koncertjüket… A Szigeten van néhány zenekar, amit, csak ha tényleg szánt szándékkal szeretnél kihagyni az életedből, akkor tudod megoldani. A Rudimental mellett volt már pár Parov Stellar, Prodigy vagy Placebo koncert ha visszanézitek az előző évek line-upját. A Rudimentál pedig nekem kicsit olyan mintha egy áruházlánc „gazdaságos zenekar” terméke lenne. Jegyez néhány slágert, ami főleg a közreműködők miatt lett felkapott, de egyébként semmi extra. Viszont abszolút fesztiválpozitív produkció és a közönség nem ennyire szkeptikus, mint én mivel, ahogy a hőmérséklet mérséklődik a partyhangulat úgy emelkedik.

Kasza-Blanka

Egy kis hamburgerkitérő után rájövök, hogy a lángosburger (nem kamu!) nem biztos, hogy a legtutibb választás volt, hiszen az elfogyasztása után az epém ténylegesen leállt és mintha egy üllőt tettek volna a gyomrom helyére. Mindezért természetesen kárpótol a zseniális íz és a kalóriamennyiség, ami segít túlélni a fesztivált. 

Na, de jön a Kasabian, akikkel érdekes történetem van, hiszen az első koncertjükön, - ami szintén a Szigeten esett meg – még nem ismertem a zenekart és mivel egy pop előadó előtt kaptak helyet azt hittem szintén valami pop produkcióról van szó. Az első három bordáncsapás, illetve tockos valamint egy circle-pit-be való véletlen belekeveredés után azonban rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. 

Így idén nem az első sorokból követtem az eseményeket, ami nem biztos, hogy jó döntés volt. A Kasabian bár egy indie-rock zenekar azért 1-1 daluknál igazán nagyot tudnak zúzni és az idei koncertjükön is ez volt a jellemző. Tulajdonképpen azt kell mondjam, hogy a közönség eszméletlenül szereti ezt a zenekart. A tömeg végig együtt lélegzett  produkcióval. A lassabb daloknál nyugodt énekelgetés, majd őrületesen elszabaduló energiák az olyan slágereknél, mint a Shoot the Runner vagy a Club Foot.

Kicsit erősített az első –azaz a harmadik- napján a Sziget, de az előző évek tapasztalatai azt súgják, hogy lehet ezt még fokozni…  

 

Farkas Vikor

Utoljára frissítve: 2017. augusztus 12., szombat 15:46

Kapcsolódó elemek