Nyomtatás
2017. augusztus 16., szerda 21:37

Sziget 5. nap

Írta: Farkas Viktor
Értékelés:
(3 szavazat)

Vissza a realitásba

A Sziget fesztivál szabadsága természetesen mindannyiunk számára csak egy kellemes, jól eső illúzió. Ráadásul egy olyan fajta, amit az ember egy hétig élvezhet jó sok pénzért cserébe. Megéri? Megéri… Az utolsó nap a fesztiválon, mindenki számára kicsit szomorkásan telik az említett illúzióból való távozás gondolata miatt. Ilyenkor általában már a citizenek nagy része pakol vagy kifelé menetel a Hajógyári szigetről. Azonban akadnak itt még látnivalók…

The Kills 

Az utolsó nap első nagyszínpados koncertje egy számomra ismeretlen előadóval indít. A The Kills hiába olyan névvel rendelkezik, amit minden második rock-metal zenekarnak oda lehetne adni (nem túl ötletesen persze), de a könnyed tingli-tangli zenén kívül nem tud sokat nyújtani. A gitáros néha érdekes hangokat csihol ki a gitárból, de ilyen szegény ember Matt Bellamy-ja érzésen kívül nem lettünk szem és fültanúi rocktörténeti mérföldkőnek.

A következő koncert előtt egy hírtelen ötlettől vezérelve utoljára körbejártam a fesztivált. A tavalyi év legjobb újítása, hogy a fesztiválon belül található egy Aldi, ahol az üdítőkön kívül, minden rendes áron kapható. Ide tértem be jégkrémért és egy kis szőlőt is felmarkoltam, ha már arra jártam, majd az olcsó zsákmánnyal a viszonylag nyugodtabb Sziget Beach felé vettem az irányt, ahol csöndes nyugalomban végig lehetett mérni még a fesztivál arrafelé táborozó közönségét. Földöntúli nyugalom árad mindenkiből… az igazi hamisítatlan és egyben gondtalan Sziget életérzés. Az a bizonyos freedom, ami a plakátokon is szerepel. 

Birdy

Birdy azaz polgári nevén Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde (amikor indokolt a művésznév!) már tipikusan az új generáció tehetsége. Fiatal kora ellenére (21) máris jelentős zenei sikereket tudhat maga mögött és rajongótábora is szépen gyarapszik évről-évre. Szigetes koncertjén is természetesen hozta a könnyedebb hangvételű, zongorás alapra énekelt dalait. De, amikor már kicsit leült volna a hangulat, akkor gitárt ragadott. A hangja, megjelenése, színpadi jelenléte egyaránt csillagos 5-ös. Már csak meg kéne tolni a bulit így a végére…

Breaking Benjamin

Az 1999-ben alapított Breaking Benjamin, mindig is a rock-metal színtér egyik legérdekesebb zenekara volt. Ütős riffek, de valahogy sosem fordult át igazán metal-ba, hanem inkább saját összehasonlíthatatlan stílusukat alakították ki. Sosem tartottam egyszámos előadónak a zenekart (inkább egy albumosnak), de mindenképpen kiemelendő We Are Not Alone című lemezük, ami a legnagyobb közönségsikert jelentette a zenekar számára. Álmomban sem mertem gondolni, hogy a Sziget számomra legjelentősebb koncertje éppen az utolsó lesz. Az pedig, hogy a koncertet a So Cold-al kezdték már sejtette, hogy ennek a fele sem tréfa. A setlist pedig tele volt olyan ütős tételekkel, mint a Sooner or Later, Firefly, Follow, Blow Me Away. A koncert felénél egy kis felpezsdítő riffparádé keretében olyan dalokból játszottak 1-1 versszakor vagy refrént, mint a  Smells Like Teen Spirit , Walk,  Bulls On Parade, Sad But True. A bulit még az sem tudta tönkretenni, hogy behallatszott az End Show tűzijátéka. Imádtuk és még egy pengetőt is sikerült hazahozni.

Összegzés: Mindig kellemes

Az idei Sziget az elmúlt 4-5 éves ciklus leggyengébbje volt. A már sokszor látott de profi előadók mellett csak 1-2 számos zenészeket láthatott idén a közönség illetve pár megszólalásig hasonló DJ show-t. Mindezekhez hozzájön, hogy az 5. color vagy zászló party sem üt már akkorát, mint ezelőtt. Azt a ziccert pedig kihagyni, hogy a 25. évfordulóra visszahozzanak néhány olyan fellépőt (Ossian), akik a kezdetben is felléptek a fesztiválon szerintem nagy hiba volt. A 4 órai sávot sokkal érdekesebbé tehették volna, mint az egyslágeresek hada. Mindezek ellenére nem lehet nem szeretni a Szigetet. Azt az összehasonlíthatatlan Sziget életérzést mindenkinek legalább egyszer meg kell tapasztalnia életében. Jövőre kicsit erősebb felhozatallal és kevesebb színpaddal, na meg persze több rock-metal előadóval (Metallica-t a Szigetre!!!) folytathatja a fesztivál a menetelést Európa legjobb zenei rendezvényei közé.

Farkas Viktor

Kapcsolódó elemek