Nyomtatás
2017. november 23., csütörtök 17:04

5 ok, amiért nem fogok soha előfizetni Spotify-ra…

Írta: Farkas Viktor
Értékelés:
(5 szavazat)

1, Albumok, számok, listák

A különböző zenét stream-elő oldalak, illetve online zeneáruházak alapvetően már nem albumokban gondolkodnak, hanem dalokban. Természetesen érzem én az új szelek fuvallatát és a Z generáció a saját kedvenceinél hiába is keresne albumra, hiszen ilyet már nem találna, de azért a régi klasszikus előadók esetében még kijelenthetjük, hogy egy 10-12 dalt felvonultató lemez egységként értelmezhető művészi érték. A legújabb sztár DJ vagy 1-2 slágeres pop előadó esetében persze dalokról kell beszélünk, de akármelyik Pink Floyd albumot nehéz lenne értelmezni dalonként. Ezen kívül egy album dalai az előadó egy bizonyos korszakát is megjeleníthetik és az azonos hatású, hangszerelésű, életérzésű dalok gyűjteményeként is felfogható.

2, Birtokolni a zenét

Akárhogyan is nézzük, de a stream = internet. Amennyiben jól értesült vagyok a korlátlan mobil internettel rendelkező előfizetések száma napjainkban kezd fellendülni azonban akárhogy is nézem ez a zenének csupán pillanatnyi bérlése mintsem birtoklása. Ha pedig a mobilnet apad úgy búcsút mondhatunk a zenének is leszámítva azokat a dalokat melyeket előzőleg lementettünk a telefonunkra. Ezzel sincs alapvetően semmi probléma. Azonban személyes véleményem (lehet egyedül nekem), hogy nincs is szebb dolog, mint amikor a munkából hazaérve a polcról kedvenc lemezeink, relikviáink néznek vissza ránk megannyi szép emléket eszünkbe juttatva.

3, Kínálat

Ez egy folyamatosan változó pont, de alapvetően néhány éve ezen zenei szolgáltatások még elég kevés előadót tömörítettek. Gondoljunk csak bele mekkora hír volt, amikor az AC/DC albumai megjelentek ezeken a felületeken vagy annak idején, amikor az Apple vezér Steve Jobs rávette a U2 legénységét, hogy tegyél lehetővé az albumaikat dalonként megvásárolható formában. Szóval biztosan lehet még találni olyan előadót, akit még nem fedeztek fel ezek a szolgáltatók vagy éppen az előadó határolódik még el a platformtól, hiszen azért lássuk be a stream-ek után nem úsznak pénzben az előadók.

(Forrás: Electrogenius)

4, Minőség

Alapvetően erre ma már nem lehet panasz, hiszen szinte CD minőségben hallgathatjuk kedvenceinket azonban abban szerintem egyetért velem mindenki, hogy egy bakelit lemez hangzását nem lehet felülmúlni. Igen tudom ott meg forgatni kell a lemezt, nehézkesen lehet váltani a dalok között, de ez egy életérzés, amit egy stream szolgáltatónál nem kaphatunk meg.

(Forrás: MrVinylObsessive)

5, Zenei szerkesztők

„… nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet…” a Bonanza Banzai örök klasszikusának eme sora talán sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. A zene formál és meghatároz éppoly hatással van az ember személyiségére, mint más szociális ingerek. Amikor viszont embertömegek, mind ugyanazt a listát hallgatják, amit néhány zenei szerkesztő összepakol, akkor ez bizony az egyéniség kárára megy. Ha a mai középiskolásokat megnézzük, gyakran láthatjuk, hogy a stílusuk megjelenésük elég hasonló. Mindenki ugyanazokat a márkákat vásárolja, ugyanúgy áll a srácok haja, a lányok ugyanabban a cipőben és kabátban sietnek a reggeli óráikra… és mind ugyanazt a zenét hallgatják. Ha egy kicsit tudatosabban válogatunk a tengernyi előadó közül lehetőség nyílik, hogy megismerjük saját stílusunkat, és ha van rá igényünk kicsit kilógjunk a „tömegből”.

+ 3 ok, ha esetleg mégis regisztrálnék, avagy az érem másik oldala…

1, Lejátszási listák

A kedvencekre is rá lehet unni és a már említett lejátszási listákban bizony rálelhetünk 1-2 nekünk tetsző tételre.

2, Kényelem, exkluzivitás

Néhány előadó már rögtön ezekre a platformokra jelenteti meg dalait néha a fizikai vagy Youtube-os megjelenés előtt, ami egy hardcore fan esetén életbevágó szempont lehet, hogy a kedvence új dalait a lehető leghamarabb meghallgathassa. És nincs is kényelmesebb, mint a tengernyi előadóból éppen napi kedélyállapotunk szerint válogatni. Kemény a meló… nyomok egy kis Meshuggah-t. Egy hírtelen ötlettől vezérelve el akarok ugrani edzeni suli után… AC/DC. És lehetne sorolni…

3, Nem kötelező előfizetni

Aki bírja, hogy néhány szám között meghallgat egy rövid reklámot annak még elő sem kell fizetnie.

 

Farkas Viktor

Utoljára frissítve: 2017. november 23., csütörtök 17:15

Kapcsolódó elemek