2008. március 20., csütörtök 13:24

Új lemezével jön a R.E.M. a Szigetre

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Az R.E.M a minap hozta nyilvánosságra európai fesztiválfellépéseit. A Sziget szervezői örömmel jelentik be, hogy a zenekar elfogadta a fesztivál meghívását, így augusztus 16-án a Sziget Nagyszínpadának headlinereként lép fel Michael Stipe, Peter Buck és Mike Mills, azaz a R.E.M. Szintén nem titok már, hogy - a délutáni nagyszínpados fellépők között - a német Die Ärzte zenekar is fellép az idei Szigeten.

 

Hamarosan megjelenő új albumukkal járja be Európa nagy fesztiváljait július–augusztusban az R.E.M. A kiválasztott 7 európai fesztivál, többek között a belga Rock Werchter, a dublini Oxegene, a glasgow-i T In The Park között a Sziget látogatói is első kézből ismerhetik meg az új hanganyagot. A zenekar - a hírek szerint - hosszú évek óta legenergikusabb, "legpörgősebb" nagylemeze április 1-jén jelenik meg, Accelerate címmel.


Az amerikai - a Georgia állambeli Athens-ben alakult - R.E.M. az elmúlt huszonöt év egyik legfontosabb rockegyüttese, a '80-as, '90-es és napjaink intellektuális kulcszenekara. Az 1997-ig négytagú, majd az egészségügyi okokból visszavonuló Bill Berry dobos kiválása óta háromtagú,koncerteken kisérőzenészekkel kiegészülő együttes zenéjében a klasszikus amerikai rock, a folk-rock, az art-rock, az art-punk és a poszt-punk, érzékenység és erő keveredik lenyűgöző egységben.

Persze, ha jobban belegondolunk, ezek a meghatározások Michael Stipe, Mike Mills és Peter Buck együttese esetében valójában feleslegesek, hiszen az R.E.M. sok-sok év óta már saját stílusát definiálja, ő maga a definíció, hozzá hasonlítanak másokat. Az együttes lenyűgöző albumsorozatából nem szívesen emelnénk ki, de ha mégis, hát a Document, a Green, az Out Of Time, az Automatic For The People vagy a Monster egész biztosan kötelező hallgatnivaló.


A Die Ärzte vitathatatlanul a legnépszerűbb koncertező német punk-rockzenekar, még akkor is, ha Farin Urlaub triója már 1982-ben, tehát a Neue Deutsche Welle virágzása idején alakult. Túlélési stratégiájuk egyszerű: a fülbemászó, mégis sodró-erőteljes témák igencsak szatirikus dalszövegekkel és meglehetősen intenzív színpadi jelenléttel párosulnak. Mindezek 2008-ban is elővételben pillanatok alatt elfogyó jegyeket, teltházas koncerteket jelentenek az Orvosok számára.

A zenekar eddig kétszer, 2000-ben és 2004-ben lépett fel a Szigeten hatalmas sikerrel, újabb négy év elteltével
pedig ismét a Nagyszínpadon, a délutáni sávban üdvözölhetjük őket.

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.