2008. június 06., péntek 14:44

Sziget 2008. augusztus 11. 12. 13–18.

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A Sziget nemzetközi mércével mérve is az európai topfesztiválok között van, s szerte a világban viszi jóhírét az országnak és a fővárosnak. Két éve nem kér és nem kap állami támogatást, viszont 1,5 milliárd Ft hasznot termel az országnak, mindezeken túl jelentős turisztikai és egyéb gazdasági hozadéka is van. S nem utolsó sorban olyan kulturális értékeket, izgalmas programokat hoz el a hazai közönségnek, melyeket csak itt van alkalmuk élvezni. Jelentőség ide, kulturális misszió oda, vannak, akik ellehetetleníteni akarják a Szigetet, mondván: kibírhatatlanul hangos, mások – jó magyar szokás szerint folytonosan fanyalognak, hogy túl drága. Előbbieknek megnyugtatásul :túl azon, hogy két nappal rövidebb lesz idén a fesztivál, olyan új zajvédő-technológiákat vezetnek be idén a szervezők, melyek még halkabbá teszik az amúgy a kerületek környezeti zaja által elnyomott kiszűrődő Sziget „zajt”.

A drágállókkal pedig számoljunk együtt: durva számítással egy teljesárú ottalvós bérlettel bíró látogatónak – miután naponta 200 program van a Szigeten – egy program 37 forint 50 fillérbe kerül. Ez nyilván túlzás, hisz nem lehetünk ott minden programon, de a felmérésekből kiderül, hogy egy napi látogató 910órát tölt kint a Szigeten, ezalatt átlagban 56 programot tekint meg. Ez azt jelenti, hogy a Szigeten egy koncert cca. 1400 forintba kerül, ami nemcsak a külföldi, de a magyar zenekarokat tekintve is igencsak olcsó.

Vagy nézzük más oldalról: egy fővárosi szólókoncert (mondjuk a BS-ben) – külföldi fellépő esetében manapság átlagárban 1213.000 forint. Ha valaki egy nemzetközi sztárra kíváncsi, miatta jön ki napijeggyel a Szigetre, ő is 8000 forintból megússza, nem beszélve arról, hogy egy hazamenős bérlettel – csupán napi egy koncertet számolva – 6000 forintból van meg egy koncert. És nem is akármilyen! Bárhogy számoljuk, a Szigeten még mindig a legolcsóbban jutunk kedvenc zenekarainkhoz. A fanyalgók azt sem veszik számításba, hogy szerte európában hasonló fesztiválra sokkal drágábban lehet bejutni, a Sziget világviszonylatban is jelentős kínálattal bír és a nemzetközi fesztiválokat tekintve átlagban a felébe kerül. Azt sem veszik figyelembe, hogy a zenekarok nem jönnek olcsóbban a Szigetre csak azért, mert itt alacsonyabb az átlagkereset, mint mondjuk Dániában, s a technika sem lesz ettől olcsóbb. A Sziget ennek ellenére még mindig igyekszik a magyar lakosok péztárcájához igazodni. Teheti ezt egyrészt a szponzori támogatások miatt, másrészt, mert a helyszínért nem kell fizetni. Az idei alkalommal a fesztivál lerövidítése azt is lehetővé tette, hogy a tavalyihoz képest nem kellett jegyárat emelni.


Jegyárak:

Ottalvós bérlet: 37.500. Ezért jár egy nulladik és egy "mínusz egyedik" nap is. A fesztivál öt napjára szól a hazamenős bérlet, ami 30.000 forintba kerül. Napijegy a fesztivál öt napján és a nulladik napon 8.000 Ft. A "mínusz egyediken", azaz a Magyar Dal Napján 2.500 ft lesz a beugró.SZIGET 2008 PROGRAMHELYSZÍNEK


NAGYSZÍNPAD


Mínusz egyedik.

Magyar dal ünnepe egy egyszeri, monstrekoncerttel melegíti be idén a Szigetre érkezőket. A magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók több évtizede nem tapasztalt összefogásának ad teret augusztus 11-én, a Sziget mínusz egyedik napján, a Hajógyári Szigeten. A fesztivál Nagyszínpadán délután 4-kor kezdődő monstrekoncerten az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik majd el egy hétórás válogatás, olyan ünnepi hangulatot teremtve, ahol a „magyar dal” áll középpontban.


Nulladik

Kontinenseket átívelő Iron Maiden koncertturné egyik állomása lesz az idei Sziget. A nulladik napon a legendás zenekart Steve Harris lánya, Lauren Harris és zenekara vezeti föl a Nagyszínpadon.


Rövidebb, de erősebb programot ígértek idén a szervezők. És lám: a Nagyszínpad kínálata felülmúl minden eddigit olyannyira, hogy az idei felhozatalban több olyan fellépő is van, kik szerte a világban headlinerként lépnek fel különböző fesztiválokon, s a Szigeten már csak korábbi sávokban volt nekik hely. Idén a sztársorban olyan zenekarokat köszönthetünk, mint a The Kooks, a Jamiroquai, a Sex Pistols, az R.E.M vagy a The Killers. Jön továbbá – korábbi sávban a Kaiser Chiefs, az utóbbi évek brit gitárzenei felhozatalának egyik legszellemesebb, legslágeresebb és egész biztosan egyik legsikeresebb zenekara. Itt köszönthetjük Serj Tankiant, a világ egyik legkeresettebb rockzenekarának, az eklektikus System Of A Downnak frontemberét. Még korábbi sávban lép színpadra az anyai ágon magyar származású kanadai-amerikai Alanis Morissette, az elmúlt bő tíz esztendő egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője. Vele egy sorban énekel a Moloko énekesnője, az ír származású Róisín Murphy. És jön a '00-ás évek egyik legnagyobb hatású interkontinentális popszupersztárja, a Babyshambles. Szintén a Nagyszínpadon, a délutáni sávban lép a Flogging Molly, az egyik olyan alapzenekar, amely punk-rock alapokon revitalizálta az ír folkzenét. A Pendulum drum and bass-rock-electronica címkéjükkel körbejárták a világot Amerikától Sanghajig, hol dj-szettjükkel, hol zenekari felállásban, így büszkén jelenthetjük be a Pendulum Live-ot a Sziget 2008 Nagyszínpadán. Újra itt a Die Ärzte, mely vitathatatlanul a legnépszerűbb koncertező német punk-rockzenekar. A Nagyszínpadon köszönthetjük Európa legismertebb deszkáspunk-zenekarát, a Millencolint. És egy szupertorkú francia rockénekesnőt is köszönthetünk az idei Sziget Nagyszínpadán. Ő Mademoiselle K, akinek első nagylemeze Ça Me vexe (Hát ez felhúz) címmel robban a köztudatba. Érkezik hozzánk a pittsburgh-i Anti-Flag, mely a kilencvenes évek óta viszi tovább az Exploited vagy a Circle Jerks meglehetősen radikális szemléletmódot. Jön a rotterdami illetőségű, de karib-szigeteki ősökkel is rendelkező művész, Ziggi. Az aktuális brit indie gitárpop-színtér egyik legfelkapottabb zenekara, a Wombats szintén a Sziget vendége lesz idén és fellép a seattle-i Presidents Of The United States Of America, azaz a PUSA, a power pop mókamesterei. A nemzetközi felhozatal mellett az idei Sziget nagyszínpadán lép fel a Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO, a Kispál és a Borz, valamint a Tankcsapda. És mégegy: Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. Július 5-én a VOLT Fesztivál, augusztusban a Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát.

HAMMERWORLD SZÍNPAD

A HammerWorld Színpad a Szigeten idén új helyre és jobb hangszigetelésű sátorba kerül. A programot tekintve igazán nem lehet panasz, hiszen a hazai mellett megint nagyon erős nemzetközi felhozatal várható. Itt lesz az utóbbi évek legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb metál projektje a német Avantasia, melyet Tobias Sammet, az Edguy énekese hozott össze, Amerika legismertebb metálzenekara, az Iced Earth, a finn metál-vonósnégyes az Apocalyptica, a szintén amerikai 1981-ben alakult trash-metál Exodus, amely csapatból Kirk Hammett, a Metallica énekese eredetileg indult, a svéd, okos újmetált játsszó Meshuggah, vagy a New York-i hardcore-t és trash-t ötvöző Pro Pain. Az idézőjelben ’kisebb’ neveket pedig Németországból a Dew-Scented és a Lacrimas Profundere, Dániából a Volbeat, Svédországból a Sabaton, Kanadából a 3 Inches of Blood, Franciaországból pedig a Punish Yourself, a Mass Hysteria és The Eths jelentik az idei programban. És jön a brit Carcass, aki ahhoz a maroknyi bandához tartozik, melyek a death-grind műfaj megszületéséért felelőssé tehetők.


CONVERSE WAN2 SZÍNPAD

A Converse Wan2 Színpad nem csak a nevét, hanem a méretét tekintve is változik idén, hiszen az elmúlt évek folyamatos teltházából tanulva, jócskán megnövelik a sátrat, de tartják a már jól megszokott színvonalat. Ehhez mérten (is) naponta három nemzetközi zenekart hívtak, a hazai élvonal mellé. A legnagyobb nevek közé tartozik az amerikai kultikus hiphop zenekar, a Delinquent Habits, a 2006-ban a meduzában fergeteges koncertet adó, és idén új lemezzel jelentkező holland funk, break zenekar, a Kraak & Smaak, a kanadai dögös rockzenét játsszó Danko Jones, a ska-t, jazzel őrületesen ötvöző New York Ska Jazz Ensemble, a kedves-bizarr-vicces-felkavaró, igazi New-York-i zenét játsszó Adam Green, és annak a bizonyos cégnek a televízióját reklámozó, színes labdás, kisfilm-aláfestő zenéjének előadója, a svéd José Gonzalez. És ez még nem minden, hiszen lesz itt francia és holland hiphop zenekar, a Hocus Pocus és a Pete Philly & Perquisite, hazai klubokat, utcákat már régóta hódító Les Touffes Krétiennes, spanyol ska-punk, a Che Sudaka, izraeli power rock trio, az Izabo, amerikai származású, de Franciaországban élő, és ott szupersztárnak számító, folk-jazz-pop énekesnő, Brisa Roché és Hollandia két legnépszerűbb friss, elektronikus, pop-rock zenekara a Moke és a Voicst is. A már említett magyar élvonalt, a Žagar and The Underground Divas, a Neo, a Bootsie Quartet, a Másfél, a ColorStar és természetesen, az évek óta a Wan2 zárókoncertjét adó Korai Öröm.

 

ARANY ÁSZOK SZÍNPAD

Az idei Arany Ászok Színpad programja is erősre sikerült, hiszen a hazai pop-rock élet színe-java lép fel ezen a helyszínen. Nevezhetnénk a helyszínt akár a Sziget Magyar Nagyszínpadának is, hiszen az itt fellépő zenekarok mindegyike nagy népszerűségnek örvend hazánkban, melyet misem bizonyíthat jobban, mint a teltházas koncertek az ország szinte bármely pontján. A program ismét a Nagyszínpad után közvetlenül, 23.00-kor kezdődik és hajnalig tart. Olyan nevekkel találkozhat itt a közönség, mint az immáron nemzetközi (Hollandia, USA stb.) sikerekkel is büszkélkedhető Kistehén Zenekar, a Péterfy Bori & Love Band, amely az Amorf Ördögökből ismert zenészek hatalmas hazai sikereket elérő épphogy egyéves formációja, a már bizony 10 éve létező és működő Zanzibár zenekar, a Heaven Street Seven gitárpopzenekar, vagy a sok stílust ötvöző Kowalsky meg a Vega. Itt lép fel idén hazánk elsőszámú reggea zenekara, a Ladánybene 27, a fülbemászó slágergyár, a Magna Cum Laude, a háromtagú, energikus Supernem, Czutor Zoli ’új’ zenekara a Belmondo és a Sziget atyja, a Sziámi is. Az Animal Cannibals különleges produkcióval készül, hiszen vendégeik a Hősök és Mc Gőz lesznek. Az Anna & The Barbies produkciót is láthatjuk végre a Szigeten is, akiknek új klippje és albuma idén jelent meg. Az F.O. System-ből és a Sex Action-ből ismert, legendás gitáros-énekes Mátyás Attila is itt lép fel zenekarával. Eljön hozzánk az ’eredeti gengszter’ Dopeman és csapata is, és görög származású, szolnoki fiatalember, Cozombolis.

 

A38 SZÍNPAD

A Sziget új programhelyszíne az A38 Színpad lesz, amely az immáron öt éve töretlen sikerrel működő, pesti körökben csak ’a hajó’-nak nevezett fővárosi klub, a szervezői által összeállított programmal jelentkezik a fesztiválon. Az A38 olyan hazai és nemzetközi zenekarokat hívott meg a Szigetre, akik ’a hajó’ ízlésvilágának megfelelnek, és akik közül többen már sikeres koncertet adtak náluk. A kelet- és közép-európai zenekarok népszerűsítésére, a Sziget által tavaly indított kezdeményezés folytatását idén az A38 Színpad szervezőire bízták, akik nem okoztak csalódást, mert a magyar és nyugat-európai program mellett ezen a téren is nagyon erős bulit hoztak össze. www.a38.hu

A magyarok közül itt lesz a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Brains, az Anima Sound System és az Erik Sumo Band is.

Nemzetközi fellépők:

MARKSCHEIDER KUNST (RUS): Az orosz szcéna egyik legőrültebb és legnépszerűbb ska bandája, amely a szentpétervári telet havannai nyárrá varázsolja szédítő zenéje, a tőle beinduló tánc és a kettőt egybesegítő vodka által. Orosz zenekarról van szó, amely a vidám megtévesztés és előítélet-rombolás céljából német nevet választott, hogy hallgatóit a legkellemesebb vidám, afrikai trópusokra vigye zenei jutalomkirándulásra. Ez a nyolctagú, vérbő fúvósokkal és dögös ritmusszekcióval operáló, erejében a Russkaját idéző banda a reggae, a ska, a klezmer és a worldbeat határmezsgyéjén mozogva olyan koncerteket nyom, amilyet csakis a hajnalig tartó, izmos bulizásra kiképzett keleti harcosoktól várhatunk. www.myspace.com/mkunst , www.mkunst.ru

KULTUR SHOCK (USA:) Ha azt mondod Gogol Bordello, azt mondom: Kultur Shock. Az etnikailag meglehetősen vegyes seattle-i hatosfogat brutálisan örvénylő punk-funk-Balkán-tangó-valcer-metál-klezmer produkciója, letaglózó színpadi akciója mindenkiben örök élmény marad. Az 1996-ban alakított horvátbosnyákbolgárjapánamcsi együttes, témáit a bevándorlás, az üres patriotizmus és az elhagyott kelet-európai haza köréből választja, s nem köt kompromisszumokat: vad, tempós, cigány, balkáni és népzenei motívumokkal átszőtt, tomboló, okos és ironikus punkja változatlanul friss és őszinte. És persze a provokáció sem marad el, legutóbbi lemezük címe: Jöttünk, hogy elvegyük a munkádat. www.myspace.com/kulturshock , www.kulturshock.com

SUNSHINE (CZ): A cseh zenei szcéna új nagy felfedezettje és üdvöskéje a klasszikus rock’n’roll vérbő energiáját, az indie szívtipró eleganciájával ötvözi. A Sunshine trash elektronikával megbolondított gitárrockja a The Cure erejét, sodrását és báját idézi, s a hazai szcéna legjobbjaival, a The Mooggal és társaival mutat elképesztő rokonságot. Nem csoda, hogy máris hatalmas népszerűségnek örvendhetnek, Európa jelentős fesztiváljai adják őket kézről-kézre, míg a banda külön gondot fordít arra, hogy cseh rajongótáborát se hanyagolja közben. Nem lepődnék meg, ha a Sunshine Trash a következő Sziget fesztiválon már a Franz Ferdinand előzenekaraként lépne fel.

www.myspace.com/sunshinetrash , www.sunshinetrash.com

MODESELEKTOR (D): Thom Yorke, a Radiohead frontemberének kedvenc zenekara, a berlini Modeselektor az elektronikus zenei szintér egyik legeredetibb duója, amelyet két megszállott dj, producer, szoftverfejlesztő és MIDI-guru alkot: Gernot Bronsert és Sebastian Szary. Az illegális partikon acid house-ból induló, 1996-ban közös formációt meglakotó kettős nevét a Roland RE-201 szintetizátor analóg zengetőjétől kölcsönözte. Sikereikről csak annyit, hogy a párizsi Centre Pompidou és a stuttgarti Merz Akademie számára egyaránt készítettek hanginstallációt, miközben a világ szó szerint valamennnyi legpezsgőbb zenei gócában lépnek fel estéről estére az IDM, a glitch, az elektró, a hip hop, a dubstep és a grime határain egyensúlyozva. www.myspace.com/mdslktr , www.modeselektor.com

ORANGE THE JUICE (PL): A lengyel Orange the Juice az utóbbi évek egyik legfrissebb és legőrültebb kelet-európai zenei kísérlete. Egy hatalmas kabaré keretében utaztatja hallgatóit a jazz, a punk, a metál, a rock’n’roll, a ska, a world, a klezmer, a pop és még megannyi stílus világában, úgy váltogatva azokat iszonyatos gyorsasággal, lendülettel, precizitással és eleganciával, mintha magába a kelet-európai Trainspotting kellős közepébe csöppennénk. Ének, szaxofon, gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek és dob, a legelrugaszkodottab Zorn, Slayer és Manson tanítványok kezében. Maga a színtiszta őrület és humor! www.myspace.com/orangethejuice , www.orangethejuice.com

PAROV STELAR (A): Parov Stelar, azaz Marcus Füreder többéves kitartó lemezlovaglás után 2004-ben hozta létre saját önálló kiadóját, az Etage Noirt, és készítette el első albumát, ami azonnal hatalmas sikert aratott. A bécsi elektronikus zenei hagyományokat követve szépséges dzsessz-hangzások ötvöződnek füstös funkokkal és dubokkal, pörgős, vérpezsdítő groove-okkal. Igazi, hallgatóbarát és táncos nu-jazzről van szó Parov Stelar azok közé tartozik, akik visszaviszik a dzsesszt a táncparkettre. Nem csoda hát, hogy a linzi fiatalember szinte pillanatok alatt klubkendvenc lett, és élő koncertjei is élményszámba mennek. www.myspace.com/stelar1 , www.etagenoir.com

KUMM (RO:) A Kumm az egyik első és azóta is legkiválóbb képviselője a romániai indie-szcénának, amely immár tízéves pályával, négy kiváló albummal és számos sikeres európai turnéval büszkélkedhet. Kifinomult eleganciájuk, enyhén pszichedéliára húzó hangvételük finom visszautalás a ' 80-as évek legjobb angol hagyományaira, amelynek alapjait a rock határozottsága és ereje adja. A Kumm igazi meglepetés és felfedezés lesz mindazok számára, akik kíváncsiak, hogy milyen az, amikor a The Cure és a Tuxedomoon találkozik a Balkán ízeivel. www.myspace.com/kummband , www.oopsy.org

OSTAVA (BUL): A kilencvenes évek elején alternatív együttesként indult gabrovói Ostava egyszere kifinomult és ütős zenéjével, provokatív és erős angol szövegeivel, valamint meghökkentően eredeti minőségi zenéjével rövid idő alatt Bulgária egyik jelentős és meghatározó indie bandájává nőtte ki magát. Hangzásuk leginkább az Oasis, a Smiths, a Blur, az REM és a Suede világával rokon. A számos tagcserétől függetlenül pályájuk simán ívelt a kezdetektől felfelé, számaik előbb a bulgáriai toplisták élén voltak hetekig, majd jöttek a külföldi meghívások, többek között Törökországba, Lengyelországba, majd a legendás berlini Magnet Klubba, ahol egy színpadon léptek fel a Kaiser Chiefs, a The Libertines, a The Killers és más bandákkal. Innen az együttes már bekerült a nemzetközi körforgásba, így turnék egész sora következett Ausztriába, Németországba, Angliába, majd Sex in the Morning című slágerüknek már az amerikai, hatszoros Grammy-díj jelölt Brad Blackwood lett a producere, így a zenekar immár az amerikai piacon is megvetette a lábát, s ami a legörvendetesebb: a kitűnő együttest azóta is mindenhová visszahívják. Nem véletlenül!

www.myspace.com/ostava , www.ostava.com

IDMG (UKR): Az IDMG a post-punk hullám egyik legfontosabb zenekara Ukrajnában. A zúzós basszus-dob-ének alapfelállású együttes a Primus, a Pearl Jam és a Nirvana világával mutat rokonságot, bár különös, keleties, helyenként melankólikus, helyenként különösen sodró energiájuk és hangvételük, valamint meghatározó anyanyelvi szövegeik egy teljesen új ízt hoznak a hazai hallgatók számára. A pörgős ritmusok, a lecsupaszított és gazdagon effektezett hangzások ellentéte, s az egész történetet különös, új dimenzóba helyező ének: ezek az immár tíz éve működő, Oroszország belsejétől Finnországig, a Krím-félszigettől Szentpétervárig állandóan újat és megdöbbentőt produlákó IDMG jellemzői. www.myspace.com/gruzovik , www.gruzovik.dp.ua

LOLLOBRIGIDA (CRO) :A Lollobrigida rafinált elektro-trash-punk szex-popja az utóbbi évek legnagyobb durranása, amit Horvátország, a nemzetközi új zenei szcénának adott. Az őrült és elképesztően provokatív karaoké duónak indult bubblegum-attrakció mára az ország egyik legkelendőbb pop-terméke lett: a négy csaj kihívő fétis-rockja, magabiztos show-ja, elképesztő frissessége és pimaszsága kicsit olyanná teszi őket, mintha a jó öreg amerikai Madonna és az orosz Tatu produkcióját kereszteznénk, valamint átlagéletkorukat jócskán megfiatalítanánk: éneklés, nyafogás, szintik, dobgépek, imádnivaló bájos perverzitás, régen látott éleslátással és eredetiséggel ötvözve. www.myspace.com/vislollobrigida , www.lollobrigida-girls.com


 

 

 

 

 

Új hozzászólás

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.